Zupa dyniowa-krem z lubczykiem.

Początek września, ja wprost uwielbiam jesień. Wtedy zawsze zaczyna się początek sezonu na dynie, śliwki, jabłka i inne smakowite produkty. Szarlotka nigdy nie smakuje lepiej niż we wrześniu. A kruche ciasto śliwkowe rozpływa się w ustach. Ale dziś będzie przepis na dynię, a konkretnie na zupę krem dyniowy.

Bardzo ważne jest to, co podajemy naszym dzieciom do jedzenia, często produkty dla dzieci po przeczytaniu ich składu zasługują na to by wyrzucić je do kosza. Czytajmy etykiety, szczególnie, jeżeli jedzenie podajemy naprawdę małym dzieciom. Oczywiście nie twierdzę że moje dzieci nie jedzą słodyczy, czekolady czy lodów. Oczywiście, że jedzą, jedza sporadycznie ale wszystko pod kontrolą. Nasza rodzina jest głodna zmian. Więc mój podpis pod petycją Głodni zmian był czymś naturalnym. Więc jeżeli i Wy chcecie cos zmienić w kwestii to podpiszcie się pod e-petycją do Ministra Zdrowia dotyczącą wprowadzenia porady dietetycznej finansowanej przez NFZ dla kobiet w ciąży i rodziców małych dzieci. Otyłość  to jest przecież nasz wspólny problem, problem społeczeństwa i trzeba go jakoś rozwiązać. #Marchefka Challenge to inicjatywa blogerów, która zrodziła się na lipcowym spotkaniu w ramach projektu Rodzice dla Zdrowia. A dziś zapraszam na bardzo pyszna smaczna i zdrowa zupę.

Zupa dyniowa-krem z lubczykiem.

Składniki:

  • 2 dynie Hokkaido
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/3 pora ta część zielona
  • gałązka lubczyku (lub jak ktoś lubi to można dodać odrobinę imbiru) ja gotując dla dzieciaków robię ją bez imbiru.
  • sól, polecam różową sól himalajską
  • czarny lub biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynie obieram  ze skóry, wyjmuje pestki i kroję w kostkę lub kawałki.
  2. Cebule, ziemniaki i marchew obieram i kroję w dużą kostkę.
  3.  Do garnka wrzucam dynie, cebule, marchewkę, ziemniaki, dolewam około 2,5 litra wody. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję jeszcze lubczyk i pora pokrojonego w paski.
  4. Zupę blenduję na jednolitą masę. Przed zblendowaniem sole i doprawiam pieprzem.
  5. Podaje z groszkiem ptysiowym, którym u mnie w domu się zajadają. Dekoruje bazylią.

IMG_8897

IMG_8909

IMG_8910 IMG_8911

14 myśli w temacie “Zupa dyniowa-krem z lubczykiem.

  1. Czyli dynię obiera się jak cukinię? Ze skóry, bez pestek i tak już można ścierać, gotowac czy co tam? Kurcze ja nigdy nie kupowałam, bo nie wiedziałam jak się do niej zabrać, ale chyba się skuszę, bo coś bym dyniowego zjadła 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s